loading

مهرپویا اولین نوازنده گیتارالکتریک در ایرانPosted by On آذر 18, 1398


گیتارالکتریک اولین بار توسط عباس مهرپویا در ایران نواخته شد

 

مهرپویا  در یک سینما مأمور کنترل بلیت بود اما هنردوستی چون او به کار در تئاتر روی آورد. وی  با صدایی حزن آلود، نغمه‌های  را برای مردم می‌خواند که چهره هر شنونده ای را پر از غم میکرد. صدایی که مانندش هرگز شنیده نشد.

بیماری سرطان «عباس مهرپویا» را در چهارم خرداد 1371 از پای درآورد تا دوستدارانش «قبیله لیلی» را غمگنانه تر گوش کنند و قصه‌ی «مرگ قو»  روایت کننده مردی باشد که همه عمرش از مردمان عاشقی میگفت که در غم دوری معشوق خود در سکوت و اشک

سپری شود  زیرا او دیگر نبود تا صدای پاروی «قایقرانان» را به گوش‌ها برساند.

مهرپویا که در سال 1306 در تهران متولد شده بود،  درحوزه صنایع دستی فعالیت میکرد قبل از اینکه پای به عرصه هنرگذارد. زندگی هنری‌اش را با تئاتر آغاز کرد و در نمایش‌های معروف دهه‌های ۲۰ و ۳۰ ایفای نقش نمود ، با ساز عود زندگی موسیقیایی خود را آغاز نمود

او هنگام اجرای نمایش، عود هم می‌ نواخت و  همین موجب شد توسط دوستانش در “جامعه باربد” به سینما دعوت شود.

ساخت موسیقی فیلم‌هایی مانند “جدال با شیطان” و “دزد عشق” نتیجه‌ی همین فعالیت‌ها بود؛ اما او چندی بعد به نواختن ساز گیتار پرداخت و قطعه‌ای به نام «کلبه سرخ‌پوستان» را با گیتار الکتریک اجرا کرد که در آن زمان به این ساز گیتار برقی میگفتند .  او اولین کسی است که گیتار الکتریک را وارد ایران کرد و آن را نواخت.

مهرپویا علاقه‌ی زیادی به سفر کردن داشت و معمولا در این سفرها به هنر  نیز توجه زیادی داشت. او سال ۱۳۴۲ سفری را آغاز کرد. سفری به هندوستان ,  آنجا  “ساز سیتار” بسیار محبوب بود و آن را از “محمود میرزا ” و با راهنمایی “راوی شانکار” آموخت. قطعه‌ی “قایقرانان”نیز حاصل همین سفرهای پی‌درپی او به هند است. ریتم این موسیقی با صدای طبیعی پاروی قایقرانان و موج دریا تنظیم شده است.

 

اما “مرگ قو” یکی دیگر از مهم‌ترین آثار مهرپویا است که با شعر محمد حمیدی‌ شیرازی و با سبکی نو اجرا شد. او حتی برای خود سبکی به نام “کوکتل موسیقی” به وجود آورد و سالها به همان سبک کار کرد. این سبک حاصل شناسایی موسیقی و ساز کشورهای جهان توسط او و آمیزشی از این اصوات بود. به جرات میتوان او را بعنوان خالق بهترین موسیقی تلفیقی در ایران معرفی کرد.

فعالیت‌ها او پس از انقلاب  به مرور کم‌رنگ شد؛ اما بازدید از گالری مهرپویا و کارهای دستی او تا سال‌های آخر حیاتش به‌طور رایگان ادامه داشت. آخرین کار او در زمینه‌ی موسیقی، همکاری با مجید انتظامی در موسیقی متن فیلم «بایسیکل‌ران» است که در آن نوای سیتارش برای همیشه در گوش مریدانش جاودان شد.

آثار  عباس مهرپویا  همچنان با درخواست مردمی که برای گوش خود ارزش قائل هستند و فقط موسیقی درست گوش میکنند  از طریق رادیوهای مختلف  پخش می‌شود، در سال 92 مجموعه آثار او با عنوان «آسمان می‌گرید امشب» که شامل 16 قطعه‌ی پر از خاطره بود منتشر شد.

جالب است بدانید مهرپویا در آبان ۱۳۵۷ با هنرجوی کلاس گیتارش بانو فهیمه ملک ازدواج کرد. که حاصل این پیوند فرزند پسریست با نام خودش عباس مهرپویا که در سال ۱۳۶۰ در تهران به دنیا آمد.

اخباربروزرسانی هامقالات

iht_groupihtgroupmehr pouyaاولین نوازندهسیتارعباس مهرپویاگروه مشاوران آی.اچ.تیگیتارالکتریکگیتاربرقی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

-- بارگیری کد امنیتی --